A nyomáskapcsoló feladata egyszerűen

2019.12.09.

Ha a műszaki cikkek világáról van szó, akkor természetes, hogy nem mindannyian értünk ahhoz. Különösen igaz ez akkor, ha olyan speciális készülékek kerülnek a fókuszba, mint a szivattyúk. A kínálat minden korábbinál szélesebb, ám sokszor még azt sem tudjuk, hogy melyik eszköz és kiegészítő mire való.

 A nyomáskapcsoló feladata például abban merül ki, hogy a szivattyú ki-és bekapcsolását lehet vele automatizálni. Működése egészen egyszerű, ugyanis a nyomáskapcsoló érzékeli a nyomáscsökkenést a rendszerben, és amikor ez az előre beállított értéket eléri, akkor bekapcsolja a szivattyút. Ha tehát megnyitjuk a kerti csapot, akkor nyomáscsökkenést tapasztal a rendszer. Hasonló a helyzet a kikapcsolással is, mely esetében a nyomás emelkedik, és kikapcsol a szivattyú. Az eszköz használata tehát roppant egyszerű, pláne, hogy a manapság kapható készülékek gyakran előre beállított ki-és bekapcsolási értékkel rendelkeznek. Fontos az is, hogy a kezelési utasítást alaposan tanulmányozzuk át, ebben ugyanis márka-specifikus információk érhetőek el, sőt, a beállítások módosításáról is részletesen olvashatunk.

A szivattyúk manapság szinte nélkülözhetetlenek az otthonokban. Gyakran használjuk azokat házi vízmű részeként, de például az automata öntözőrendszer vagy a fűtési rendszer részeként is sokszor esik rájuk a választás. A vásárlás során megéri legalább a középkategóriás darabokat előnyben részesíteni, az ismert, már bizonyított márkákkal pedig tuti nem lőhetünk mellé. Mivel hosszú távú befektetésről van szó, ezért célszerű inkább a drágább darabot választani, az ugyanis garantáltan hosszú távon is kifogástalanul áll majd rendelkezésre. A megfelelő szivattyú az áradások, nagy esőzések után is nélkülözhetetlen, így megéri ilyet is otthon tudni.

vissza