A nyomáskapcsoló nem kapcsol be - mi lehet a probléma?

2019.10.11.

A szivattyúk gyakran gondoskodnak az ingatlan vízzel és meleggel történő ellátásáról. Szerepük azonban nem merül ki ennyiben, ugyanis a tavasztól késő őszig terjedő időszakban a kertben is számos feladat hárul az eszközökre. Ami azonban használatban van, annál idővel hibák jelentkezhetnek.

Előfordulhat, hogy egy egyszerű alkatrészcsere megoldja a helyzetet, de nem ritka az sem, hogy a szivattyú cseréje válik aktuálissá. Ilyenkor érdemes profit hívni a javításhoz, cseréhez.

Ha a nyomáskapcsoló nem kapcsol be, annak több oka is lehet. Először is érdemes megvizsgálni azt, hogy a vezetékek épek-e. A csatlakozók épsége éppen úgy lényeges, mint az, hogy nem került-e bármilyen idegen tárgy a rendszerbe. Tipikusan ilyen a homok, ami gyorsan problémákat okozhat. Fontos, hogy a szivattyút is fel kell tölteni vízzel. A szivattyúk működésük során automatikusan bekapcsolnak. Ha eléri a készülék a szükséges nyomást, akkor kikapcsol. A bekapcsolás hiánya tehát valószínűleg a nyomáskapcsoló meghibásodására vezethető vissza.

Érdemes azt is vizsgálni, hogy nem került-e levegő a rendszerbe. Erre általában az utal, ha a szokottnál zajosabban működik a szivattyú, vagy egyáltalán be sem kapcsol azt. Szivattyúvásárlás alkalmával mindig vizsgáljuk meg, hogy milyen elvárásaink vannak a készülék teljesítményével kapcsolatban. Amennyiben fűtésre is szeretnénk használni a készüléket, úgy nem mindegy az ingatlan mérete. Gyakran előfordulhat, hogy akár több szivattyú alkalmazása is szükségessé válhat a megfelelő mértékű fűtés érdekében. A szivattyúk egyébként kitűnő szolgálatot tesznek a kertben is, a téli áradások alkalmával mindenképpen érdemes legalább egy merülő szivattyút otthon tartani, melyet bármikor bevethetünk, ha például a garázs, a pince víz alá kerülne.

vissza