Hogyan működik a nyomáskapcsoló?

2019.08.12.

A szivattyú a kertes házakban nélkülözhetetlen segítőtárs. Nem csak a medence vagy a kerti tó kapcsán tesznek jó szolgálatot, hanem akkor is, ha áradásról vagy jelentős mennyiségben lehullott csapadékról van szó. Számos olyan helyzet adódhat azonban, amikor a szivattyú ki-és bekapcsolását szeretnénk automatizálni. Ilyenkor jut szerephez a nyomáskapcsoló.

A nyomáskapcsoló működése során érzékeli azt, ha megváltozik a nyomás a vezetékben, mert kinyitottunk egy csapot. Ha ez a nyomásértéket előre beállítjuk, akkor a szivattyút nyomás alá helyezi a rendszer, vagyis bekapcsol az. Ha kikapcsolásról van szó, akkor szintén a nyomásérzékelésnek jut központi szerep. A nyomáskapcsoló rendszerint gyárilag beállított értékekkel bír, ez pedig a tapasztalatok szerint az átlagos felhasználók számára megfelelőnek bizonyul.

Nyomáskapcsoló vásárlás

Mint minden elektronikai eszköz esetében, így a nyomáskapcsoló terén is érdemes körültekintőnek lenni. Nem mindegy, milyen paraméterekkel rendelkezik a már meglévő szivattyú.  Itt elsősorban a zárnyomásra érdemes figyelni, ha ugyanis ez meghaladja a nyomáskapcsoló működésének felső tartományát, akkor célszerű inkább másik típusú eszköz mellett letenni a voksot. Még tapasztalt ezermestereknek is szükségük lehet arra, hogy a használatbavétel előtt a kezelési útmutatót áttekintsék. Ez nyomáskapcsoló esetében különösen igaz, így ha egyedi beállításokkal szeretnénk üzemeltetni az eszközt, akkor ne szégyelljük elővenni az útmutatót.

Szivattyúk a ház körül

A tavasztól őszig terjedő időszakban szinte folyamatosan szükség lehet a szivattyúk használatára. Ugyan vannak, akik kifejezetten vészhelyzetre tartalékolják azt, és szeretnének felkészülni egy esetleges viharra, árvízre, de a legtöbben a medence vagy a kerti tó kapcsán is bevetik a megbízhatóan üzemelő szivattyút. Hasonló a helyzet az öntözéssel, hiszen az automata öntözőrendszer esetében sem mehetünk el a szivattyú nyújtotta lehetőségek mellett.

S hogy hol érdemes ilyen berendezéseket beszerezni? A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen választják az online rendelés kényelmét. A kínálat minden korábbinál szélesebb, vásárláskor pedig célszerű a már ismert márkák készülékeit előnyben részesíteni. Néhány kattintással leadható a rendelés, és hamarosan a megadott címen vehető át a készülék, ami akár hosszú éveken át kifogástalanul szolgálja majd a kerti tevékenységet.

vissza