Ilyen lenne az élet tömítések nélkül

2020.02.12.

Bezzeg, régen minden jobb volt, mikor még nem volt tengelytömítés, csúszógyűrű és úgy egyáltalán semmilyen tömítés sem! Vagy mégsem?
Lássunk most ízelítőül néhány dolgot, hogy mennyi mindent kellene nélkülöznünk tömítések nélkül!

Hiányoznának a szivattyúk, ha nem lennének?
Szivattyú-szakértőként nyilvánvalóan elsősorban a szivattyúk hiánya lenne számunkra szembeötlő akkor, ha mindenfajta tömítést nélkülöznünk kellene. Legjobban azok a modern, korszakalkotó szivattyúk hiányoznának, amelyekben tengelytömítés vagy csúszógyűrű is van. A szivattyúk sokszor láthatatlan munkát végeznek, ezért nagyon ritkán gondolunk igazából arra, mennyi mindenben szenvednénk hiányt nélkülük. Lehet, hogy a medence vagy a kerti tó nélkül éppen meg is volnánk. De ha belegondolunk, hogy sok lakásban például mellékhelyiség sem lehetne egy darálós szennyvízszivattyú nélkül, vagy sok gazdaságban nem lehetne megfelelően öntözni a növényeket például egy ásott kút szivattyúra épülő öntözőrendszer nélkül, akkor végül rájövünk, hogy a szivattyúkon igazából az alapszükségleteink múlnak.

Mi nem lenne még, ha nem lennének tömítések?
Tömítések, de főleg a tengelytömítés és a csúszógyűrűs tömítés nélkül számos további, alapvető műszaki cikk nélkül is kénytelenek lennénk meglenni. Lehet, hogy ez átlagember számára a mindennapi életben nem lenne olyan nagy gond, hogy nem feltétlenül lennének például űrhajók vagy nagyipari, térfigyelő kamera-rendszerek. Mindannyian megéreznénk viszont például a mosógép vagy számos háztartási, műszaki cikk hiányát. De akkor is igencsak meg lennénk lőve – mondhatni, szinte el sem tudnánk képzelni, mi lenne akkor –, ha nem lennének modern autóink és járműveink.

A tengelytömítés, csúszógyűrűs tömítés nem valami misztikus, távoli dolog, hanem ott van a mindennapi életünkben. Becsüljük meg, szeressük tehát a csúszógyűrűs tömítést, éppen úgy, ahogyan a legjobb barátnőnket, a mosógépet vagy az autót szeretjük! De ne feledkezzünk meg arról sem, mennyire fontosak a szivattyúk, akik nélkül akár a friss zöldségeinkről és a ma már természetesnek számító higiéniás feltételeinkről is le kellene mondanunk!

vissza